Job/University Admission Prep : Updates On Global Happenings

4

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

In order to help speed up your recruitment exam or university admission test preparation, we have decided to put up all latest information on events happening around the world. Here’s the latest for you :

1. How many voters are in Bangladesh now?
Ans : 1 crore 17 lakhs 20,669. Of them, 5 crore 65 lakhs 98,005 male voters, 5 crore 51 lakhs 22,223 female and the rest 441 are third gender voters. That’s the update voter figure from the Election Commission as of March 2, 2021.

2. Who has been appointed as the Chairman of Anti-Corruption Commission (ACC)?
Ans : Md. Moinuddin Abdullah.

3. Who has been made a member of the Anti-Corruption Commission (ACC)?
Ans : Jahurul Haque, former chairman of Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission (BTRC).

4. Who has been named as the ‘Best Taxpayer of Mujib Borsho’ by National Board of Revenue (NRB)?
Ans : Kaus Mia, a 90 year old businessman from Old Dhaka, who has been paying taxes since 1958.

5. What are the names of three new Dash 8-400 aircrafts, purchased from Canada, being added to the fleet of Biman Bangladesh Airlines?
Ans : ‘Shwet Bolaka’ and ‘Akash Tori’, expected to be inaugurated on this March 14. Biman has another Canadian made Dash 8 aircraft which has been named as ‘Dhrubo Tara’. That means state flag carrier Biman has bought three Dash 8-400 aircrafts made by Canadian Manufacturer De Havilland.

NASA's Mars Rover Perseverance
NASA Mars rover Perseverance. Image : collected

6. What’s the name of the Summit that the UN is going to host on food waste issue for the first time?
Ans : World Food Systems Summit, set to take place in September or October this year. According to a latest UN report, nearly one billion tonnes of food got wasted globally in 2019.

7. Which three leaders have been named as the ‘Most Inspirational Women Leaders’ in Commonwealth by Commonwealth Secretary-General Patricia Scotland QC?
Ans : Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina, New Zealand Prime Minister Jacinda Arden and Barbados Prime Minister Mia Amor Mottley. They have been given this recognition for their extraordinary leadership during the Covid-19 pandemic.

8. Which film has won the ‘Best Motion Picture (Drama) Awards’ at 78th Golden Globes held on February 28 this year?
Ans : Nomadland directed by Chloe Zhao.

9. Which has been named as the `Best Foreign Language Film’ at the 78th Golden Globes Awards?
Ans : Minari (USA).

10. Which film has won the ‘Best Animated Feature Film’ award at 78th Golden Globes?
Ans : Soul.

Final Notes : To prepare well and sound for job or university admission tests, candidates need to have strong and in-depth knowledge on all the latest events taking place across the globe. Good Luck!

11. Which country is the happiest now in the world according to World Happiness Report 2021?
Ans : Finland. The other top four happiest nations are Iceland, Denmark, Switzerland and the Netherlands.

12. What spot has Bangladesh been ranked in the World Happiness Report 2021?
Ans : 68th out of 95 countries enlisted in the report.

13. Who has become the first female President of Tanzania?
Ans : Samia Suluhu Hassan (61). She assumed the office as sixth President on March 19 following the death of President John Magufuli. Samia was elected vice president in 2015 and re-elected last year. She will serve out the remaining four years of the late Magufuli’s term, which ends in October 2025.

14. What’s the name of rover craft that NASA recently sent to the Mars with the aim of exploring its environment and climate?
Ans : Perseverance.

15. Who is new Vice-Chancellor (acting) of Jagannath University?
Ans : Professor Dr. Kamaluddin Ahmed.

15. What honor has Indian Government decided to confer on the the Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman?

Ans : Mahatma Gandhi Peace Prize for the year 2020. The honour is for Bangabanshu’s contribution to social, economic and political transformation through non-violent and other Gandhian methods.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like

Comments are closed.